Attraksjoner

AKTIVITETER


Menneskeskapte aktiviteter er foreløpig bare fisking og guidede vandringsturer til "skiløperen". Fisket kan du selv organisere med egen fiskestang. Haugen Feriesenter kan være behjelpelig med fjøl og kniv om du har behov for å låne det.

 

Haugen Feriesenter kan arrangere vandringsturer til "skiløperen" om ønskelig. Stien til helleristningsfeltet i Valen kan være vanskelig å finne. Her kan Haugen Feriesenter være behjelpelige på oppfordring, bare ring eller send e-post, men også på Facebook, Haugen Feriesenter har en side også der. Kan ha guidede turer til "skiløperen" jevnlig, eller på bestilling. 

Toppturer


Lauvøylandet og Røyen har toppturer som passer for både unge og eldre, store og små. 


Det desidert mest populære turmålet er toppen av Røyfjellet, som sies å måle 307,7 meter over havet. Bergarten er farget rød og kalles for serpentinitt, i følge Wikipedia. Bildet til venstre er tatt fra toppen av Røyfjellet i mars 2022. Herfra ses blant annet "De syv søstre" på baksiden. Så vakre er disse søstrene, at baksiden er nesten like vakker som forsiden. En postkasse på toppen, med en bok hvor man kan signere at man har vært her.


For de som er eldre og kjenner at helsa begynner å skrante litt, finnes toppturer også for dem.  Lauvøyhatten gir bra trim og utsikt til skjærgården i vest og sør.

For de som har ganske så skranten helse finnes "Tårnet" midt i øysamfunnet. Hit kan man kjøre med bil nesten helt opp, resten er kun en 100 meters gåtur opp. På toppen finnes det en benk hvor man kan sitte og hvile seg. Fantastisk utsikt i alle retninger fra "Tårnet". 

ATTRAKSJONER

Tro og Røyen har hvert sitt helleristningsfelt. Helleristningsfeltet på Tro er fra bronsealderen og befinner seg helt syd i Trovika.


De helleristningene som er mest kjent stammer fra steinarlderen og befinner seg i Valen i Røyen. I Røyen er det mye fin natur og "viking"-sauer beiter her i sommersesongen. I Valen befinner den kjent "skiløperen på Tro" seg. Egentlig "skiløperen i Valen".


På grunn av beitende sauer er området inngjerdet, og man må parkere hva man har av kjøretøy ved veiskiltet i Røyen, passere gjerdet og vandre innover i best mulig turutstyr. Fine turløper bortover, mot "Skiløperen", eller mot Tangen, hvor det var to store gårder før, en av dem et fengsel. Et stort gravfelt fra bronsealder i Tangen. 


På Troberget finner vi gamle Tro Handelssted, som nå ligger i ruiner. Husene ble solgt og fraktet bort i begynnelsen av 1900-tallet, rett etter konkursen.
SYKLING

Det er mange fine grusveier på øya, helt utmerket til å sykle fra bobilen som står parkert på Haugen Feriesenters campingplass, hvor den har tilgang til strøm fra ganske nye fine strømstolper. Det er et stykke vei til attraksjoner og toppturer i øysamfunnet, omkring 2,3,4 km i hver retning. Kjekt å komme seg dit fra Haugen Feriesenter med sykkel.


I år må gjestene ha med seg egen sykkel.


Haugen Feriesenter har et sterkt mål om å få til sykkelutleie. Når det kan bli aktuelt får tiden vise.

FISKING


I vannet rundt øysamfunnet Tro, Lauøvylandet, Flatøya og Røyen er det mange fiskeslag. Særlig i Flatøysundet sies det å være godt fiske. Da må man komme seg ut i båt. Utleie av en og annen båt med en liten påhengsmotor på liggende i Torsrova småbåthavn kan komme om noen år. 

Det er kanskje mulig å få fisk på stang her også?


Akkurat nå kan du selv ta med deg fiskestanga og organisere fisketurer selv til Hurtigbåtkaia på Tro, vis á vis Tro ferjekai. Her har makrellen kommet de seinere år. Tro Handelssted er også et sted man kan fiske fra, sier de fastboende. Her kan man få lese om Tro Handelssted som gikk konkurs i begynnelsen av 1900-tallet. Husene er sagt at ble solgt og flyttet til et annet sted. I dag står bare hustuftene igjen. 

PERFEKT STED FOR DIN NESTE FERIE


Gjør noen viktige forberedelser før du kommer hit til Haugen Feriesenter: Last ned Reis Nordland -appen, gjør deg kjent med ferjetidene til MF Tjøtta, LOKALRUTA.  Husk å handle dagligvarer før du reiser avgårde med MF Tjøtta. Husk på å ta med eget sengetøy og håndkle om du ønsker den lave prisen på overnatting. Uansett ingen krise, du har jo tilvalgene. Til sist må du huske på å gjøre mannskapet på MF Tjøtta oppmerksomme på at du vil av på Tro. Har du krysset av disse tingene på huskelista, kan vi garantere deg et fint, trivelig og helt uforglemmelig opphold her på Haugen Feriesenter.